A blog section where general information, current news, developments and trends are shared for professionals in the field of communication and marketing and for those who are interested in this area.

DİJİTAL İTİBAR NEDİR?

|

Bireyler, markalar ve şirketler için günümüzün en önemli konularının başında dijital itibar gelmektedir. Dijital mecralarda ve web sitelerinde gezinirken arkamızda sürekli bizi takip eden izler bırakırız. Tüm bu izler diğer kullanıcıların bizi tanımalarına katkı sağlamaktadır. Ama kimliğimizi oluşturan şey sadece bu izler değildir. Diğer kullanıcılarında hakkımız da söyledikleri imajımız üzerinde etkili olmaktadır. Günlük yaşantımızda yüz yüze iletişim kadar dijital iletişim de önem kazanmaktadır. Dijital mecralarda yanlış anlaşılmaya sebep olacak sözlerimizin yorumlarımızın veya paylaşımlarımızın izleri sonsuza kadar kalacaktır ve bu izlerin düzeltilmesi zor olacaktır.

Dijital itibar; kim olduğunuz, kim olduğunuzu söylediğiniz ve insanların sizin kim olduğunuzu söylediği, birbiriyle ilişkili bu üç faktörün neticesinde tanımlanır.
Kim olduğunuz, gerçek hayattaki kimliğiniz, ürününüz veya sunduğunuz hizmettir.

Kim olduğunuzu söylediğiniz, karşınızdakilere göstermek istediğiniz imajınızın karşılığıdır. Kişi değil de şirketseniz bu durum da hem şirketiniz hem de çalışmış olduğunuz iletişim ve PR ajansları dijital itibarın geliştirilmesinden ve yeri geldiğinde savunulmasından sorumludur.

Sizin ve şirketinizin kim olduğunu insanlar veya şirketinizin paydaşları (müşteriler, partnerler, çalışanlar, rakip şirketler ve hissedarlar) tanımlar. Dijital dünya üzerinde bırakmış olduğumuz tüm izler diğer kullanıcılarının bizim hakkımızdaki algılarına katkıda bulunur. Kim olduğumuzu tanımlayan şey yalnızca bizim oluşturmaya çalıştığımız imajla sınırlı değil, aynı zamanda diğer kullanıcıların hakkımızda ne söyledikleridir.

Kişisel itibarınızı veya şirket itibarınızı doğru yönetmek için iletişimin tüm boyutlarını dikkate almalısınız.

 

Güçlü Dijital İtibarın Önemi

Güçlü bir itibara sahip olmak, kişisel olarak sizin ve şirketinizin kalabalıkların arasından sıyrılmasına yardımcı olacaktır. Size katkı sağlayan bir dijital itibar oluştururken proaktif olmak önemlidir bu sayede başkalarının sizin adınıza itibarınıza zarar verecek çalışmalar yapmasının önüne geçebilirsiniz.

 

Sonuç Olarak

Dijital profesyonel olarak itibarınız en değerli şeyinizdir. Malesef bazı kişiler/şirketler sosyal ağlarda bulunan profillerinin herkes tarafından görülen ve arkasında iz bırakan bir alan olduğunu farketmiyorlar. Gerçek şu ki dijital dünyadaki itibarınız artık gerçek dünyadaki itibarınız demek. Onu koruyun, geliştirin ve itibarınıza zarar verebilecek yanlış adımları atmamaya özen gösterin.

Dünyada çok fazla olumsuz şey var, akıllı kişiler ve şirketler olabilidiğince kendilerini bu negatif durumlardan uzak tutmaya çalışmaktadırlar. Bu yaklaşım tarzı sizi ve şirketinizi pozitif itibar ile birlikte başarıya götürme yolunda önemli katkıları olacaktır.

*Katkılarından dolayı Merve Karaca ve Hülya Kırım’a teşekkürler…

 

 

Back to blog