A blog section where general information, current news, developments and trends are shared for professionals in the field of communication and marketing and for those who are interested in this area.

DİJİTAL PAZARLAMA

|

ftgr

İnternete erişim günümüzde gittikçe kolaylaşıyor ve internet kullanan insan sayısı günden güne artıyor.

Yapılan araştırmalara göre son 3 senede internet kullanan yetişkin sayısı %5 oranında artmış bulunmakta. Ve son zamanlarda, insanların alışveriş alışkanlıkları ve aldıkları ürünler bu artışla beraber epey değişti. Yani, online olmayan klasik pazarlama alanı eskisi kadar etkili değil.

Pazarlama alanı, her daim hedef kitleyle, doğru zamanda ve doğru yerde iletişim halinde olmakla ilgili olmuştur. Günümüzde, bu kural insanların en çok nerede vakit geçirdiklerini bulup o şekilde adım atmaktan geçer, yani internetten.

İşte burada devreye dijital pazarlama giriyor. Bir başka deyişle, internet üzerinden yapılan her türlü pazarlama biçimi.

 

Dijital Pazarlamayı Nasıl Tanımlarsınız?

Dijital pazarlama, internet üzerinden müşterilerle iletişime geçmek için kullanılabilecek her türlü taktik ve araçtır. Bir websitesinden her hangi bir markanın farklı mecralarda kullandığı sayfalara kadar, dijital reklamcılıktan, online broşürlere ve videolara kadar aklınıza gelebilecek her şey dijital pazarlama çatısı altındadır.

 

Dijital Pazarlama Stratejileri ve Örnekleri

Dijital pazarlamayı meslek haline getirmiş kişilerin zihinlerinde, her zaman yürütecekleri tüm projeler için araç-amaç doğrultusunda ayrıntılı bir fikir vardır. Ve hedeflerinin ne olduğuna bağlı olarak farklı pazarlama stratejileri ile daha büyük kampanyalara tamamen bedava veya küçük miktarlar ödeyerek adım atabilirler.

Örneğin bir içerik pazarlamacısı yeni kurulmuş bir marka veya ürünü, bir seri blog yazısı yayınlayarak hedef kitlesine ulaştırabilir. Bir sonraki adımda ise firmanın sosyal medya uzmanı bu blog yazılarını ücretli veya organik bir biçimde sosyal mecralarda gönderiler oluşturarak daha büyük kitlelere ulaştırabilir. Ve belki de bir eposta pazarlamacısı aynı konuyla ilgili bir eposta kampanyası başlatarak ürünü destekleyebilir.

 

Dijital Pazarlamada En Çok Kullanılan Stratejiler

• Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Bu yöntem bir websitesi için kullanılır. Böylece arama motorlarında websitenizin en önlere çıkmasını sağlayarak çok daha fazla insana ulaşmış olursunuz. Websiteleri, bloglar, infografikler gibi pek çok farklı mecra için kullanılabilen SEO çalışması her zaman bir adım önde olmanızı sağlar.

• İçerik Pazarlama
Bu yöntem hem şirket/marka veya ürününüzü promote etmek hem de markanız hakkında bir bilinçlendirme çalışması yapmakla ilintilidir. İçerik üretmek her ne kadar son birkaç yıldır hayatımıza girmiş olsa da, dijital dünyada içerik üretmek altın değerindedir. Bir ürün veya kampanyanız için üreteceğiniz içerikleri sosyal medya mecralarından veya websitenizden yayınlayarak pek çok insanın dikkatini çekme şansınız vardır.

• Sosyal Medya Kullanarak Pazarlama
Günümüzde hemen hemen hepimiz en azından bir sosyal medya mecrasını aktif olarak kullanmaktayız. Sosyal medya yalnızca akrabaların neler yaptığını veya öğle yemeğinde ne yediğimizi paylaştığımız bir araç değil aynı zamanda harika bir reklam platformudur. Sosyal medyayı kullanarak üretilen içerikleri insanlara ulaştırmak neredeyse zahmetsiz ve hızlı bir yöntemdir. Bir şirket veya ürün için kullanılan sosyal medya, dikkatleri üzerinize çekmenizi, insanların markanız hakkında bilinçlenmesini ve hatta potansiyel müşteriler çekmenizi sağlar. Kullanabileceğiniz mecralar ise,

➢ Facebook
➢ İnstagram
➢ Twitter
➢ Linkedin
➢ Google +
➢ Snapchat
➢ Pinterest vb.

Tıklama Başına Maliyet (PPC)
Pay Per Click (PPC) yani tıklama başına maliyet şeklinde adlandırılan yöntem aslında çeşitli online mecralarda reklam verme yoludur. Bu şekilde, kullanıcılar sizin seçmiş olduğunuz gönderiye tıkladığınızda seçilen mecraya ödeme yapmış olursunuz. Bu yöntemi Facebook, Twitter, Linkedin ve İnstagram’da kullanabilirsiniz.

Performans Pazarlama
Performans pazarlama olarak adlandırılan yöntem aslında bir başkasının ürünü veya kanalı üzerinden kendiniz için reklam yapmaktır. Örneğin Youtube’da bir başkasının videosundan önce yayınlanmak üzere reklam verebilir, zaten belli bir kitleye hitap eden bir kanalın sayesinde onların tüm kitlesine ulaşmış olursunuz. Veya çok tıklanan bir websitesinde reklam vererek, tanınırlığınızı arttırabilirsiniz.

Yerel Pazarlama
Yerel Pazarlama coğrafik konuma göre sizi promote eder. Eğer farkındaysanız Facebook ve İnstagram gibi mecralarda gezinirken hiç anlamadığınız bir dilde bir reklam görmezsiniz, bunun sebebi de coğrafi pazarlamadır. Yaşadığınız ülkede tanınmanız sizin için her zaman avantajlı olduğundan bu yöntem oldukça efektiftir.

Epostal Pazarlama
Şirketler ve markalar çoğunlukla eposta pazarlamayı müşterilerle bağ kurabilmek adına bir çeşit iletişim aracı olarak kullanırlar. Belirli aralıklarla gönderilen epostalar çoğunlukla içerikler ve ürünleri promote etmek, etkinlik ve kampanyaları duyurmak ve kullanıcıları kendi websitelerine yönlendirmek amacıyla kullanılırlar. Eposta yoluyla aylık blog ve yeni haberleri paylaşabilir, kampanyalara katılımı arttırabilir ve müşterilere ‘hoş geldin’ epostaları yollayarak daha samimi bir marka haline gelebilirsiniz.

 

Genel hatlarıyla dijital pazarlama yöntemlerini kullanmak ve ‘çevrimiçi’ bir kurum olmak sizi her zaman modern zamanla uyumlu ve fırsatları değerlendirebilen bir konuma getirir. Dijital pazarlama insanlara ulaşabilmek ve bilinirliği arttırmak için harika ve hızlı bir yöntemdir.

Back to blog