A blog section where general information, current news, developments and trends are shared for professionals in the field of communication and marketing and for those who are interested in this area.

PAZARLAMA KAMPAYALARINDA SOSYAL KANITI NASIL KULLANABİLİRSİNİZ?

|

Çoğu kişi bir pazarlama kampanyası geliştirmeye çalışırken potansiyel kullanıcılara satış yapmaya odaklanır. Bazen bu satış, bir kullanıcıyı bir ürün satın almaya hazır hale getirmek olurken bazen de iletişim formu doldurmaya ikna etmek veya markanızı endüstrinizdeki otorite olduğuna ikna etmek olabilir.

Bugünün kullanıcıları doğal olarak markalara güvenmiyor –özellikle geleneksel reklam mesajlarında-. Bu sebeple markalar kullanıcıları ikna etmek için alternatif yollara ihtiyaç duyuyorlar ve bunun için en modern araçlardan birisi de sosyal kanıttır.

‘Sosyal Kanıt’ nedir?

Sosyal Kanıt argümanınızın bazı unsurlarını doğrulayan, hedef kitlenizin kendileri gibi olanlardan gelen herhangi bir kanıt parçasını ifade eden terimdir. Örnekle açıklamak gerekirse ürünleriniz konusunda öne sürmüş olduğunuz iddiayı güçlendirecek, daha önce deneyim yaşamış bir tüketiciden gelen övgü olabilir.

Sosyal kanıt neden önemlidir?

Sosyal kanıt, pazarlama kampanyanıza çeşitli şekillerde güç kazandırır:

• Her şeyden önce, toplumsal kanıt güven vermekle ilgilidir. İnternet kullanıcılarının %88’i tanıdığı kişilerden aldığı tavsiyeler kadar tanımadığı kişilerden gelen değerlendirmelere de güveniyorlar. Tek bir sosyal kanıt sunmak, iddialarınızı daha inandırıcı hale getirip insanların markanıza daha fazla güvenmesini sağlar.
• Sosyal kanıt rekabette avantaj sağlar. Benzer bir geçmiş ve ürüne sahip olduğunuz rakibinizden sosyal kanıt sayesinde farklılaşıp öne geçme şansı yakalarsınız. Sosyal kanıt bazen ürün mükemmelliğinden, vurucu metinlerden ve genel pazarlama ilkelerinden daha önemlidir.
• Sosyal kanıt çok verimlidir. Bazı reklamcılık taktiklerinin yaptığı gibi yoğun beyin fırtınası süreçleri veya büyük bütçeler gerektirmez. Bunun yerine kullanılacak ana içeriği üretmek için müşterilerinize güvenebilirsiniz.

Bu avantajlar göz önüne alındığında, kampanyanıza hangi sosyal kanıt türü destek olabilir?

İnceleme

Müşteri incelemeleri, genellikle bir ürünü veya hizmeti açıklayıcı kısa metinlerden oluşan açıklama parçalarıdır. Genellikle ürünün yıldız bazında değerlendirilmesi gibi bir derecelendirme ve puanlama sistemi söz konusudur.

Ürünleriniz üzerinde incelemeler isteyebilir veya müşterilerinize e-mail yoluyla ulaşıp geri bildirimlerini talep edebilirsiniz. Her iki durumda da sitenize içerik ekleyecek, ürününüzün daha değerli gözükmesini sağlayacak ve mikro-biçimlendirme kullanıyorsanız Google arama sonuçlarında bu değerlendirmeleri öne çıkarabilirsiniz.

Referans

Referans verme konusu incelemelere çok benzer, müşterileriniz tarafından oluşturulur ve önerilir. Aradaki fark ölçektedir; genel olarak incelemeler ürün veya hizmet hakkında oluşturulmuş kısa metin parçalarından oluşur, ancak referanslar genel olarak bir şirket hakkında yazılan uzun parçalardır.

Bir referans elde etmek için kritik önemde hizmetler sağlamalı veya direk referans talep edebileceğiz yakınlıkta müşterileriniz olması gerekmektedir. Referanslar diğerlerine oranla alınması daha zor ancak potansiyel müşterileriniz için daha güçlü bir imaj oluşturur.

Üyelikler

Üyelikler sosyal kanıtın daha basit biçimleridir ve bunları doğrudan sormaksızın alabilirsiniz. Bu, şirketinizin başka bir şirket, kişi ve kuruluşla olan ilişkisini göstermek için bir yöntemdir.

Örneğin yüksek saygınlığı olan bir yerde içerik yayınladıysanız, bu yayıncının logosunu ana sayfanızda göstererek aranızdaki ilişkiyi ortaya koyarak farklı bir sosyal kanıt sunmuş olursunuz. Kullanıcıların sitenizde gezerken daha güvenli ve rahat hissetmelerini sağlamak için güvenilirlik rozetleri ekleyebilirsiniz.

Sosyal Takip

Ayrıca sosyal medyada güçlü, sadık ve etkileşimli bir kitle sayesinde belirli bir miktarda sosyal kanıt oluşturabilirsiniz. Örneğin ziyaret ettiğiniz 100 takipçisi olan, en son aktivitesini 2015 yılında yapmış olan bir markaya mı yoksa 10,000 takipçili günlük olarak kullanıcılarıyla aktif iletişim sürdüren bir marka mı gözünüze daha güvenilir gelecektir?

Daha fazla takipçiye sahip olmak her zaman iyi olmak anlamına gelmez ancak markanıza olan güveni ve inandırıcılığı arttıracağı bir gerçektir. Bu sebeple sık sık paylaşım yaparak müşterilerinize bilgi vermeli ve kitlenizi büyütmek için çaba harcamalısınız.

Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik

Son olarak kullanıcı tarafından gönderilen içeriği çeşitli yöntemlerde görebilirsiniz. En basit yöntemi, kullanıcılarınızı blogunuzda misafir olarak yazı paylaşmalarına teşvik etmek veya sahip olduğunuz bir foruma katkıda bulunmasını sağlamaktır. Sponsoru olduğunuz yarışma için belirli bir hashtag ile birlikte kullanıcıları fotoğraf ve video göndermeleri için teşvik eebilirsiniz. Bu tarz bir etkinlikte katılım seviyesi marka olarak değerinizin bir göstergesi olacaktır.

Nasıl davranılması gerektiğini bilen bir markaysanız çok fazla çaba harcamadan sosyal kanıt kazanabilir ve mevcut pazarlama malzemelerinize ekleyebilirsiniz. Genellikle basit bir rica referans alma konusunda daha fazla ilham verici olabilir.

Sosyal kanıt ve stratejilerin yadsınamaz gücünden yararlanmanın farklı yolları ile sosyal kanıtı pazarlama kampanyalarınıza entegre etmemek için hiçbir bahane yoktur. Çaba sarfedin, bu sayede katılım oranlarında ve size olan dönüşlerde ortaya çıkan farkı neredeyse hemen göreceksiniz.

Back to blog