A blog section where general information, current news, developments and trends are shared for professionals in the field of communication and marketing and for those who are interested in this area.

İLK SEFER BAĞIŞÇILARIN DEVAMLILIĞI İÇİN 3 ETKİN YOL

|

The Fundraising Effectiveness Project‘e göre ilk defa bağış yapanların çoğu ikinci sefer için geri dönmemektedir. Kar amacı gütmeyen organizasyonlar bağışçılarının her yıl %57’sini kaybediyor ve bağışçıların %71’i hiçbir zaman geri dönmüyor.

Bağış toplama konusundaki uzmanlar, var olan bağışçıların elde tutulmasına yönelik yapılacak çalışmaların yeni bağışçı kazandırma çalışmalarına oranla çok daha düşük maliyetlerde olduğunu açıklamaktadırlar. Bu görüşe göre organizasyonlar var olan bağışçılarını korumak için doğru iletişim planlamasıyla hareket etmeleri en verimli yol olacaktır.

Bağışçıların uzun süreli destekçi olabilmeleri nasıl sağlanmalıdır?

Retention Fundraising kitabının yazarı Roger Craver ilk bağıştan sonra bağışçıların desteklerini sağlanmaya devam etmeleri için yapılması gerekenleri 7 maddede özetliyor:

• Bağışçıya organizasyonun misyonu doğrultusunda nasıl etkili olacağı algılatılmalı.
• Bağışçı organizasyonla her etkileşime geçtiğinde ne beklediğini bilmeli.
• Bağışçıya desteklerinden dolayı belirli periyotlarla teşekkür edilmeli.
• Bağışçı görüşlerinin dikkate alınma fırsatına sahip olduğunu bilmeli.
• Bağışçıya, önemli bir olayın parçası olduğu hissettirilmeli.
• Bağışçıya, organizasyona olan katkısının takdir edildiği hissettirilmeli.
• Bağışçı kime yardım ettiği konusunda bilgilendirilmeli.

Görüldüğü üzere bağışçıların kar amacı gütmeyen organizasyonla olan ilk deneyimi altın değerindedir. İlk izlenimlerinin mükkemmel veya sönük olması ilerleyen süreci belirleyen en önemli faktördür.

İlk bağış denemedir.

İlk defa bağış yapanlar genellikle daha büyük bağışlar yapmadan kendilerine nasıl davranıldığını görmek isterler. Organizasyon tarafından sadece bir makbuz mu gönderilecek yoksa el ile yazılmış notlarla sürpriz yapılıp memnun mu edilecekler?
İki durumda da ilk deneyim kritiktir. Hiç geri gelmeyen 71%’lik kesim mi olacaklar? Yoksa geri gelmeye devam mı edecekler?

Office Space’deki bu sahne gibi, en azını yapmak istiyorsanız bu tamamen size kalmıştır.

Joanna gibi en azını yapabilir veya Brian gibi bağışçılarınızı etkileyebilirsiniz.

İlk sefer bağış yapanlarda kalıcı etki bırakmak için 3 yol

İlk defa bağış yapanlar üzerinde kalıcı etki bırakmak için gerekli olan üç strateji şu şekildedir:

1. İçten teşekkürlerinizi gösterin

Annenizin bunu aklınıza kazımasının bir nedeni var. Minnettarlık genellikle bütün başarılı ve mutlu ilişkilerin yapı taşıdır – bağışçılarınızla olan ilişki de buna dahildir.-
Minnettarlığınızı göstermek organizasyonunuzu ilişki kurulabilir ve daha insani hale getirecektir. Bütün bağış toplama araştırmalarına göre bağışçılarınıza teşekkür etmek onların devamlılığını desteklemektedir.

Bağışçıya teşekkür etmek için bir kaç ipucu:

• Hızlı bir şekilde teşekkür edin (48 saat içinde). Bağış toplama uzmanı Tom Ahern’e göre elle yazılmış teşekkür notlarının 48 saat içerisinde bağışçıya ulaşması durumunda ikinci bir bağışın olma olasılığı %400 artmaktadır.
• Teşekkürünüzü videolarla anlatın. Videolar resim ve fotoğraflara göre daha güçlü etkiler yaratmaktadır.
• Bağışçıya web sayfanızda bulunan “katkıda bulunanlar” kısmından da teşekkür edin veya ismini listenize ekleyin.
• Hoş geldin e-mailinde sıcak ve arkadaş canlısı bir uslubla, bağışçı olduğundan dolayı tekrar teşekkür edin. Bu e-mailde organizasyonun kendisinden ne gibi beklentileri olduğunu kişiselleştirilmiş bir yazıyla karşı taraf aktarın.

2. Yaptıkları etkiyi kuvvetlendirin

Aslına baktığımızda tüm bağışçılar kurumlara ve organizasyonlara para vermek istemezler. Onlar etki bırakmak, dünyayı değiştirmek isterler.

Akıllı kar amacı gütmeyen organizasyonlar mütevazı temsilci rolünü benimserler;

Bu açıdan organizasyonunuzu anlatımdan uzaklaştırın. Unutulmamalıdır ki konu kar amacı gütmeyen kurum değil, bağışçıdır.
Bağışlarını sonuçlara bağlayın. Mesela “temiz su sağlama”, “okul yapma”, “ihtiyaç sahibi çocuk okutma” gibi konular için nasıl etkiler yaratıldığını/yaratılacağını söyleyin. Bütün bu eylemler bağışçıyı hikayenin ana karakteri yapacaktır.

Onları kahraman yapın.İhtiyaç sahibi çocuklara temiz su sağlamak için kar amacı gütmeyen organizasyonumuza yardım edin!” demenin yerine “İhtiyaç sahibi çocuklara temiz su sağlayın!” diyebilirsiniz.

3. Eski yöntemleri uygulayarak organizasyonunuzu diğerlerinden ayırın.

Roger Craver’a göre teşekkür aramaları ilk yıl içinde bağışçı korumayı %30 oranında arttıracaktır. El yazısı ile yazılmış teşekkür notları göndermek de bağışçı koruma oranı üzerinde oldukça fazla etkilidir. Evet, daha fazla zamanınızı alacaktır ancak bu zaman yararlı gerçirilmiş olacaktır. Unutmayın karşınızdaki duygularıyla hareket eden bir insan, onlara önemli olduklarını ne kadar çok hissettirirseniz organizasyonunuza olan bağlılıkları o derece artacaktır.

Bunlardan farklı olarak aklınıza gelen mükemmel fikirleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. info@meloncma.com

Back to blog